Zdrowie bez tajemnic - e-Medikon.pl >> Alergie >> Alergia na orzechy – jedna z najczęstszych na świecie

Alergia na orzechy – jedna z najczęstszych na świecie

Alergia na orzechy – jedna z najczęstszych na świecie
17:58 09/07/2019

Białko zapasowe zawarte w orzechach różnych gatunków jest jednym z najczęstszych i najsilniejszych alergenów. Około 25% silnych reakcji alergicznych dotyczy właśnie orzechów! Jak objawia się alergia na orzechy i czy jest niebezpieczna dla zdrowia i życia?

Orzechy na topie

Oleje tłoczone z orzechów, same orzechy oraz masła orzechowe uchodzą za bardzo zdrową i odżywczą grupę produktów spożywczych. Rzeczywiście, orzechy zawierają mnóstwo korzystnie działających nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy, minerały i antyoksydanty. Dla wielu osób są niestety także źródłem niebezpiecznych alergenów. W orzechach uczula nas białko zapasowe, które prowadzi do wytworzenia w organizmie przeciwciał IgE, powodujące odpowiedź ogólnoustrojową lub w obrębie jamy ustnej czy skóry.

U Europejczyków najczęściej rozpoznaje się alergie na orzechy włoskie i laskowe. W Stanach Zjednoczonych natomiast przyczyną reakcji alergicznych są orzeszki ziemne, z których produkuje się, obecnie również niezwykle popularne u nas, klasyczne masło orzechowe. Co ciekawe, orzechom ziemnym, zwanym także arachidowym lub fistaszkom, botanicznie o wiele bliżej do roślin strączkowych niż pozostałych orzechów.

 

Alergia na orzechy – kiedy jest groźna?

Osoby uczulone na orzechy oraz orzeszki ziemne muszą szczególnie uważać podczas komponowania swoich posiłków i stołowania się na mieście. Orzechy i tłoczone z nich tłuszcze to częste składniki wielu dań, zwłaszcza produktów przetworzonych i sklepowych słodyczy czy wypieków. Ekspozycja na orzechy może spowodować biegunkę, wymioty, świąd skóry, pokrzywkę kontaktową, zespół reakcji w obrębie jamy ustnej czy objąć drogi pokarmowe. Najniebezpieczniejszą odpowiedzią jest wstrząs anafilaktycznych, który w pewnych okolicznościach może doprowadzić nawet do śmierci.

Aby potwierdzić podejrzenia, co do alergii pokarmowej na orzechy, wystarczy przeprowadzić testy alergiczne z krwi, a następnie zestawić je z innymi objawami, które towarzyszą spożyciu orzechów.

 

alergia na orzechy