Zdrowie bez tajemnic - e-Medikon.pl >> Choroby przewlekłe >> Profilaktyka chorób układu krążenia: dieta antymiażdżycowa

Profilaktyka chorób układu krążenia: dieta antymiażdżycowa

Profilaktyka chorób układu krążenia: dieta antymiażdżycowa
12:16 15/02/2019

Miażdżyca to preludium do poważnych chorób układu krwionośnego. Stanowi zagrożenie dla prawidłowej pracy serca, mózgu, płuc i kończyn dolnych. Jest początkiem drogi do choroby wieńcowej, dusznicy, zawału serca i udaru mózgu. A bierze się między innymi z nieprawidłowego odżywiania.

Dieta obfitująca w cholesterol, palenie papierosów, nieregularna aktywność fizyczna lub jej brak – wszystko to brzmi jak zaklęcie, mające sprowadzić na nas miażdżycę. Czym jest to schorzenie i dlaczego tak wiele zależy tu od sposobu odżywiania?

 

Cholesterol – słowo klucz

Cholesterol jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga procesy trawienne i umożliwia prawidłową pracę mózgu. Bez niego szwankowałby układ hormonalny i spadłaby produkcja witaminy D3 (będącej pochodną cholesterolu). W niemal 80% nasz organizm wytwarza go samodzielnie, reszta pochodzi z pożywienia. Co z tego wynika? Cholesterol jest nam bardzo potrzebny, ale jednocześnie bardzo łatwo przekroczyć jego dopuszczalne stężenie we krwi. Skoro w związek ten zaopatrują nas w głównej mierze nasze narządy (większość produkowana jest w wątrobie, ale także w skórze, jelitach czy w mózgu), to codzienna dieta nie musi, a wręcz nie powinna obfitować w produkty o dużej zawartości cholesterolu. My tymczasem rzadko je sobie reglamentujemy, systematycznie sięgając po tłuste mięsa, niezdrowe przetwory mięsne, tuczące wędliny, masło i margarynę, wysokotłuszczowy nabiał, ciasta i słodycze oraz przekąski. Jeśli do tego mało się ruszamy, w naszym organizmie zachodzi bardzo niekorzystny proces odkładania się nadmiaru cholesterolu (pod postacią blaszek miażdżycowych) w naczyniach krwionośnych. O ile nie zmienimy nic w swoim stylu życia i odżywiania, cząsteczki cholesterolu będą coraz szczelniej wypełniały światła tętnic. Krew z coraz większą trudnością będzie przez nie przepływać, dlatego serce zacznie pracować na większych obrotach. Może dojść do jego niedotleniania lub powstania niebezpiecznych zakrzepów, a w rezultacie do zawału serca, udaru mózgu lub niedotlenienia płuc. Miażdżyca grozi również amputacją kończyn dolnych, ponieważ cholesterol lubi odkładać się w ich naczyniach krwionośnych.

 

Dobry tłuszcz i warzywa

Chcąc uniknąć tych wszystkich konsekwencji, musimy lepiej się odżywiać i więcej się ruszać (jedno bez drugiego nie da tak dobrych rezultatów). Rygorystycznie więc ograniczamy kiełbasę, salami, smalec, tłuste wędliny, przetwory z puszki, pasztety, parówki, żółty ser, sery pleśniowe, wysokotłuszczową śmietanę, słodycze i tłuste przekąski. Zamiast wieprzowiny, gęsiny i kaczek wybieramy chude mięso drobiowe lub wysokiej jakości wołowinę. Nabiał tylko do 2% zawartości tłuszczu. Zamiast masła i margaryny używamy nierafinowanych olejów roślinnych (na zimno) lub masła klarowanego (na ciepło). Te ostatnie dostarczą nam niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i obniżą stężenie cholesterolu całkowitego. Do jego spadku przyczyni się również jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów z pełnego ziarna. Są one bogate w błonnik, który wspomaga metabolizm lipidów, oraz w antyoksydanty, które hamują odkładanie się blaszek miażdżycowych i wzmacniają naczynia krwionośne.

 

Złowrogie żółtko?

Zgodnie z powszechną opinią, żółtko jaja to prawdziwa bomba cholesterolowa. Cholesterol z żółtka nie jest jednak tak szkodliwy, jak może się wydawać. Jedząc jajka (żółtka), dostarczamy sobie również lecytyny, która łączy się z cholesterolem i uniemożliwia mu zaatakowanie naczyń krwionośnych. Żółtko zawiera też fosfatydylocholinę, która zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelicie. Nawet osoby z podwyższonym cholesterolem mogą spożywać jedno jajko dziennie.

 

Czerwone wino – pij na zdrowie

Kolejnym zaskoczeniem w rankingu produktów antymiażdżycowych jest czerwone wino. Regularne picie rozsądnych ilości tego trunku ma zbawienny wpływ na stan naszych naczyń krwionośnych. Zawarty w nim związek o nazwie resweratrol to silny antyoksydant, który skutecznie rozprawia się z cholesterolem i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

 

miażdżyca dieta antymiażdżycowa